Ärrbehandling

Ärrbehandling är en medicinsk behandling som syftar till att minimera synligheten av ärr. Ärr uppstår när huden har blivit skadad, till exempel efter en operation, en skärskada eller en brännskada. 
Ärrbehandling med silikontejp
När huden läker efter en skada, bildas ärrvävnad som ersätter den skadade huden. Ärrvävnad är oftast hårdare och mer kompakt än omgivande hud, så ärr kan synas som utstickande och förhöjda områden på huden. Ärrbehandling syftar till stor del av att förbättra utseendet på ärr och kan göras på olika sätt. Vanliga ärrbehandlingar innefattar användning av silikontejp eller silikongel, kan också inkludera laserbehandlingar eller kirurgiska ingrepp.

Ta hand om såret 
Viktigt att tänka på när du fått ett sår, oavsett om det handlar om operation eller efter olycka, är att hålla såret rent. Det är viktigt att undvika att pilla på såret eller stretcha huden runt omkring såret. Detta för att undvika infektion och att såret blir större. Blir såret större så tenderar ärret även det att bli större.

Vi rekommenderar alltid vid sårbehandling att använda sårsalva med medicinsk Manukahonung. Det fungerar för alla typer av sår. Den har nämligen antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper sårläkningen. A och O är att såret läker ihop fint utan infektion vilket också minimerar risken för ärrbildning. Det finns olika sårsalvor med medicinsk manukahonung som till exempel Activon Tube och Manuka Fill, dessa finns att köpa på apotek.

Två typer av ärr

De vanligaste ärret är ett platt ärr, som bildas efter att ett sår har läkt som det ska. Detta bleks med tiden. När det inte handlar om platt ärr pratar man om hypertrofiska ärr och keloider.

Hypertrofiska ärr: upphöjda och blir ofta röda, tjocka och kan klia. Hypertrofiska ärr är alltid begränsat till sårytan och kan uppstå efter till exempel kirurgi eller brännskador.

Keloider: uppkommer om såret inte läkt på ett normalt sätt och till skillnad från hypertrofiska ärr brukar keloider sträcka sig utanför sårytan. Keloider är också upphöjda, knöliga, hårda, röda och kan ge klåda. 

Läs mer om olika typer av ärr

Ärrbehandling
Det finns flera olika metoder för att behandla ärr vilka kan vara kirurgiska ingrepp, läkemedel, fysisk terapi och olika typer av hudvårdsprodukter som silikontejp och silikongel. Kirurgiska ingrepp kan innebära att ärret tas bort helt eller delvis, medan läkemedel som kortikosteroidkräm eller gel kan användas för att minska rodnad och svullnad. Fysisk terapi kan innebära att man använder olika tekniker för att förbättra rörligheten i området och förbättra blodcirkulationen, medan hudvårdsprodukter som silikontejp, silikonplåster och silikongeler kan användas för att förbättra utseendet på ärret. Det är viktigt att diskutera olika behandlingsalternativ med en läkare eller hudläkare för att avgöra vilken behandling som är bäst för dig.

Ärrbehandling med silikontejp
Silikontejp är en typ av tejp som används för att behandla ärr. Den består av ett tunt lager av medicinsk silikon som har förmåga att återfukta huden och skydda ärret mot yttre påverkan. Silikontejp kan hjälpa till att förbättra utseendet på ärret genom att göra det mjukare, jämnare och mindre synligt. Den kan också hjälpa till att förebygga bildandet av ärrvävnad genom att öka blodcirkulationen och lindra spänningar i området. Silikontejp förbättrar även elasticiteten i huden. Silikontejp är enkelt och skonsamt att använda. Silikontejp kan användas i kombination med andra ärrbehandlingar för att förbättra resultatet.

Så här behandlar du ärr med silikontejp
Du börjar använda silikontejp för ärrbehandling först när såret är helt läkt och det inte finns några synliga sårskorpor kvar. 

1. Ta bort skyddsfilmen från silikontejpen och applicera tejp över ärret. Om du har större ärr applicera tejpbitar sida vid sida för att täcka hela ärret.

2. Använd silikontejp under hela dygnet. Ta bort tejp vid dusch eller bad. Det går bra att återanvända samma tejpremsa fram till dess att tejpen inte fäster lika bra. Ta då ny tejp om du märker att den inte fäster eller om tejpen lossnar.

3. Vid användning av silikontejp för ärrbehandling på nyligen läkt sår kan behandlingen behöva fortsätta i upp till tre månader eller längre, beroende på ärrets storlek.

4. Silikontejp kan även användas för att behandla äldre ärr, men bara om de fortfarande är rosa och/eller upphöjda. Använd då silikontejp på samma sätt som på nya ärr. Tänk på att behandlingstiden brukar vara längre på gamla ärr och också beroende på ärrets storlek.

5. Silikontejp är en bevisat fungerande metod för ärrbehandling. Silikonet i silikontejpen behåller fuktbalans och hjälper huden att få tillbaka elasticitet. Silikontejp gör att ärret blir mjukare, slätare och mindre visuellt synligt över tid. Det kommer ta lite tid, men ha tålamod. Tejpa, tejpa och tejpa!
Siltape® är ett varumärke som ägs av
Advancis Medical UK (Brightwake Ltd).
Alla rättigheter reserverade.

Silikontejp i världsklass

Siltape är en medicinsk silikontejp för ärrbehandling. Tejpen är mjuk och skonsam. Siltape kan användas i alla situationer där vanlig tejp används, utmärkt på torr, skör och känslig hud. Finns att köpa på apotek.
Konsumentkontakt: MEDFOUR AB | Org.nr 559008-9024 | info@medfour.se | +46 (0) 8-122 014 20
MEDFOUR AB är en snabbväxande svensk distributör av produkter inom sårbehandling, vardagshälsa och medicinteknik. Våra varumärken MGO Manukahonung – manukahonung från Nya Zeeland, Manuka Fill – sårsalva för behandling av alla typer av sår, Cl-ear – örondroppar och öronspray som tar bort vaxpropp och öronvax, Siltape – silikontejp för ärrbehandling och Activon – sårsalva och förband med manukahonung. Finns att köpa på apotek.